Dromen van een metropool

Met de Veerhaven, Parklaan, Westerkade, de Parkkade en het uitzicht over de Nieuwe Maas is het Scheepvaartkwartier het mooiste stadsdeel dat Rotterdam rijk is. Toch moest de historische wijk door Rotterdammers en bezoekers van buiten de stad wel weer als zodanig worden herontdekt. Ondanks alle indrukwekkende gebouwen en afgemeerde zeilschepen aan het oude havenfront was ‘Little London’, zoals de bijnaam van het Scheepvaartkwartier ooit luidde, geen vanzelfsprekende plek om er voor een hapje en een drankje neer te strijken. Het was er prachtig, maar behalve op zondagmiddagen ook vaak stil.

De opening van grandcafé-restaurant Loos in het monumentale Atlantic Huis (1930) aan het Westplein viel in 1988 samen met de transformatie van het Scheepvaartkwartier tot een aantrekkelijk verblijfsgebied. Meer restaurants vestigden zich rond de Veerhaven en op de Van Vollenhovenstraat, de Parklaan groeide uit tot een bijzondere evenementenlocatie, en de Gemeente Rotterdam investeerde veel in het vergroenen en anderszins verfraaien van de kades.

Al die inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven: het Scheepvaartkwartier is nog altijd het elegantste stadsdeel van de stad, maar het is een geheim dat we met plezier met velen zijn gaan delen.

Loos

1